Otvorene prijave za novi natječaj – malim poljoprivrednicima 279 milijuna kuna

 

30. kolovoza 2018. godine otvorene su prijave na 279 milijuna kuna vrijedan Natječaj za provedbu tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Prijave su otvorene sve do 13. prosinca ove godine, a Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u elektronskom obliku putem AGRONET-a.

Korisnici potpore mogu biti mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

„S 15 tisuća eura mali proizvođač može napraviti veliki korak u svojem poslovanju i pripremiti se za jače investicijske mjere u kasnijem razdoblju. Zbog toga je ovo strateški vrlo važna mjera jer ulaganjima u rast malih zapravo ulažemo u budućnost poljoprivrede kao sektora. Interes na prethodnom natječaju višestruko je premašio raspoloživa sredstva i pokazao snagu i potencijal naših poljoprivrednika. Zato smo za ovaj natječaj osigurali gotovo dvostruki iznos, pa je našim vrijednim poljoprivrednicima na raspolaganju 279 milijuna kuna i znam da će se svaka lipa iskoristiti.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Prihvatljive aktivnosti za potporu su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Po završetku elektronskog popunjavanja Zahtjeva za potporu u AGRONET-u korisnik je dužan ispisati, ovjeriti/pečatiti i potpisati te dostaviti ovjerenu Potvrdu o podnošenju Zahtjeva za potporu preporučenom poštom s povratnicom ili osobno na adrese podružnica Agencije za plaćanja, ovisno o lokaciji ulaganja.

Više informacija o Natječaju na: www.apprrr.hr/podmjera-6-3-razvoju-malih-poljoprivednih-gospodarstava/